Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Διεκδικούν την απόδοση στο δήμο των πρώην στρατοπέδων Καρατάσιου και Παύλου Μελά

 
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Παύλου Μελά
Δευτέρα 6-2-2012

Η ανάγκη της απόδοσης του πρώην στρατοπέδου του «Παύλου Μελά» είναι επιτακτική.
Αποτελεί την τελευταία ελπίδα για την αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων της Δυτικής Θεσσαλονίκης, για να μετατραπεί σε ένα χώρο που χρήζει σεβασμού για την ιστορική και πολεοδομική του αξία.

Προτείνεται, λοιπόν, η ανάδειξη του δομημένου κι ελεύθερου χώρου σε τόπο συλλογικό, τόπο συνάντησης κι επικοινωνίας των πολιτών και πολιτιστικής δημιουργίας.

Ο χώρος μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα αειφόρου ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη, με έμφαση στην επαναφορά της φύσης μέσα στην πόλη,     στην αποκατάσταση της ιστορικής συνέχειας της ίδιας της πόλης.

Προϋπόθεση και κύριος όρος όμως για όλα αυτά , είναι ο χώρος να αποτελέσει αντικείμενο συνολικού κι ενιαίου σχεδιασμού. Ένα Μητροπολιτικό Πάρκο σε ένα τέτοιο σημείο δεν μπορεί να δεχτεί μεμονωμένες επεμβάσεις (όπως στην περίπτωση της ΔΕΗ ή την προτεινόμενη ανέγερση οικισμού αξιωματικών), που θα αλλοιώσουν επικίνδυνα τον ιστορικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα του. Ο ενιαίος σχεδιασμός θα διαφυλάξει την ακεραιότητα του χώρου του πρώην στρατοπέδου, η δε επανάχρηση των κτιρίων με διαμόρφωση των ελεύθερων χώρων του στην κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης και του πολιτισμού θα κάνει ελκυστικό το πλέον ίσως υποβαθμισμένο τμήμα της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, η σύνδεση των όμορων γειτονιών θα μετατρέψει το χώρο σε ζωντανό κομμάτι της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της πόλης.

Α΄. Ο χώρος οφείλει να μείνει αδόμητος, αδιαίρετος και προσπελάσιμος.

o       Να καταργηθεί τον νομοθετικό πλαίσιο 2745/1999 περί οικιστικής ανάπλασης, με το οποίο ένα μεγάλο μέρος της έκτασης των στρατοπέδων αποδίδεται προς δόμηση  από το υπουργείο άμυνας (ΤΕΘΑ) .
o       Να μην κατασκευαστεί κανένας στρατιωτικός οικισμός είτε εντός είτε εκτός των στρατοπέδων! Ας κόψει εξοπλιστικά προγράμματα και μίζες το ΥΕΘΑ και να βρει δικούς του χώρους! Το ελάχιστο που οφείλει να κάνει, σε ανταπόδοση από την πολύχρονη κατοχή του χώρου, είναι να τον επιστρέψει ΑΚΕΡΑΙΟ!
Προτείνεται η απαγόρευση κατασκευών και διαμορφώσεων που δε συνάδουν με όλους τους παραπάνω χαρακτηρισμούς. Μπορούν, ωστόσο, να χρησιμοποιηθούν τα υπάρχοντα με ιστορική ή αρχιτεκτονική αξία κτίρια που χαρακτηρίζονται ως μνημεία.
1. Ως βασικό στοιχείο σε επίπεδο σχεδιασμού θα χρησιμοποιηθεί η έννοια του κοινόχρηστου αστικού πρασίνου υψηλής αισθητικής .
2. Θα επιτευχθεί η ανάδειξη και η σύνδεση των λιγοστών δημόσιων κτιρίων, των ιστορικών, φυσικών και κατασκευασμένων στοιχείων         (π.χ. Βοτανικός Κήπος, ποδηλατόδρομοι, που ακτινωτά θα συνδέουν τη Δυτική Θεσσαλονίκη με το Πάρκο).
3. Το πρώην στρατόπεδο ‘Παύλου Μελά’ να γίνει Μητροπολιτικό Πάρκο με κοινόχρηστο πράσινο, χώρους περιπάτου, αναψυχής, δραστηριοτήτων που δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον (περιβαλλοντολογική εκπαίδευση), με εφαρμογές στον αθλητισμό - πολιτισμό, προώθηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας.
    4. Να αποκρουστεί κάθε σκέψη για μεταφορά στους χώρους του σχολείων, πανεπιστημίων, νοσοκομείων, γηπέδων, εμπορικών κέντρων κ.α. στο όνομα της ‘ανάπτυξης’.

Όλα αυτά είναι στοιχεία που μπορούν να αποτελέσουν σημεία αναφοράς μέσα στο άναρχο κι έρημο τοπίο του τσιμέντου και να ενεργοποιήσουν το ενδιαφέρον των κατοίκων της περιοχής για το δημόσιο χώρο δημιουργώντας παράλληλα κι έναν τόπο συνάντησης των κατοίκων όλης της Θεσσαλονίκης καθιστώντας το χώρο πόλο κοινωνικής δραστηριότητας

Β΄. Ο χώρος του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά παραχωρείται κατά κυριότητα στο Δήμο Παύλου Μελά .
Το Ελληνικό Κοινοβούλιο με Νόμο και τα αρμόδια Υπουργεία με Προεδρικά Διατάγματα:
·         Αποδίδουν το χώρο στο Δήμο Παύλου Μελά ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ  και τον ενισχύουν σημαντικά  :
·         Με ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ και ΤΕΧΝΙΚΟ προσωπικό, συμβάλλοντας και στην καταπολέμηση της ανεργίας στην περιοχή.
·         Με Προϋπολογισμό και θεσμοθετημένη κρατική επιχορήγηση και πόρους για την απρόσκοπτη λειτουργία του.

Οι φορείς, οι σύλλογοι,τα σωματεία  και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις 
της πόλης  απαιτούμε:
Την απόδοση του χώρου του πρώην στρατοπέδου Π.Μελά,
Την διεκδίκηση του χώρου του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου
χωρίς ανταλλάγματα τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου