Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Σωκράτης Ακριτίδης: Ζητάμε την θέσπιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για όλους τους πολίτες


Συνέντευξη του Σωκράτη Ακριτίδη στη δημοσιογράφο Ελένη Σκόπη, στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του ΡΑΔΙΟ ΑΘΗΝΑ 9,84
ΡΑΔΙΟ 9,84: Παρά το γεγονός ότι είναι νωρίς για να κάνουμε αξιόλογες προβλέψεις για τα αποτελέσματα των επερχόμενων εκλογών στην Ελλάδα, η κατανομή (οι συσχετισμοί δυνάμεων, το αποτέλεσμα των εκλογών θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην διαδικασία μεταρρύθμισης, στην Ελλάδα και στον τρόπο όπως τελευταία αγωνίστηκε για το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας των 130 δις €, από το EU-IMF, όπως και για τον σκοπό της ανταλλαγής ομολόγων ξεκινώντας το Μάρτιο αυτού του έτους. Με αυτή την οπτική, το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα θα έχει βαρύνουσα σημασία για την ανάπτυξη της Ισπανίας και Πορτογαλίας, όπως επίσης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ο λόγος που γίνεται για αυτή την ανάπτυξη. Βασικά υπάρχουν δεκατρία σχήματα που θα διεκδικήσουν την είσοδό τους στην ελληνική βουλή, ένα εκ των οποίων είναι το ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΕΡΓΩΝ. Για να μάθουμε περισσότερα γι' αυτό το κίνημα θα μιλήσουμε με τον εκπρόσωπό του Σωκράτη Ακριτίδη.


Σ. Ακριτίδης: Η πρώτη ιδέα σχετικά με την δημιουργία ενός φορέα που θα στήριζε τους ανέργους, μας απασχόλησε το 1998. Έτσι ξεκίνησε και δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1998 το ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΕΡΓΩΝ. Το πρόβλημα της ανεργίας τότε δεν ήταν τόσο έντονο, όσο είναι σήμερα και η προσπάθεια για συγκρότηση μιας κοινωνικής δύναμης και συσπείρωσης των ανέργων, δεν ήταν καθόλου εύκολη. Παρ’ όλα αυτά εμείς τολμήσαμε και δημιουργήσαμε αυτό το ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΕΡΓΩΝ, το οποίο ένα χρόνο αργότερα έγινε κόμμα.

Ο στόχος και ο λόγος που δημιουργήθηκε ήταν για να συσπειρώσει τους ανέργους, οι οποίοι με τον τρόπο αυτό θα είχαν την δική τους ισχυρή φωνή και δύναμη να αγωνίζονται και να διεκδικούν.

Σήμερα αυτό το κίνημα δεν απευθύνεται μόνο στους ανθρώπους που έχασαν τη δουλειά τους σε κάποιο εργοστάσιο ή κατάστημα, αλλά σε όλους τους πολίτες που λόγω της πολύ δύσκολης οικονομικής κατάστασης δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις ελάχιστες απαιτήσεις και ανάγκες τους.
Αυτοί μπορεί να είναι συνταξιούχοι, απολυμένοι υπάλληλοι, έμποροι και βιοτέχνες που δεν έχουν δουλειά, νέοι που με πτυχία και σπουδές προσπαθούν να επιβιώσουν και γενικά όλοι όσοι πιστεύουν ότι αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα μιας λάθος πολιτικής που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια και εξακολουθεί να εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση.


ΡΑΔΙΟ 9,84: Είστε υπέρ ή εναντίον της οικονομικής πολιτικής που ασκήθηκε τα 2,5 τελευταία χρόνια;

Σ. Ακριτίδης: Ακούστε. Αυτή η πολιτική που ασκήθηκε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά κυρίως από την ελληνική κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ήταν λάθος. Κατ’ αρχήν θεωρήθηκε ότι το πρόβλημα ήταν η Ελλάδα. Λάθος. Και αυτό φάνηκε στη συνέχεια γιατί και άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία αλλά ακόμα και η Γαλλία και η  Ιταλία αντιμετώπισαν και έχουν ακόμη σοβαρά προβλήματα που δεν ξέρουμε που θα οδηγήσουν την Ευρώπη, αν συνεχιστεί η ίδια αδιέξοδη πολιτική.

Εμείς πιστεύουμε σε μια πολιτική με πατριωτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Δηλαδή πιστεύουμε ότι υπάρχουν τρόποι και επιλογές που μπορούν να μας οδηγήσουν σε ικανοποιητικές λύσεις χωρίς εθνικούς συμβιβασμούς, παραχωρήσεις και αντιλαϊκά κοινωνικά και οικονομικά μέτρα, που αυτή ιδιαίτερα την περίοδο είναι πραγματικά αντιλαϊκά τα μέτρα.

ΡΑΔΙΟ 9,84: Εσείς τι πιστεύετε για την έξοδο από την κρίση;

Σ. Ακριτίδης: Πιστεύουμε στην κοινωνική προστασία των πολιτών και ζητάμε την θέσπιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, για όλους τους πολίτες που δεν έχουν την δυνατότητα να το έχουν.
Πιστεύουμε ότι μόνο με συγκεκριμένες δράσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα μπορεί να υπάρξει αναστροφή της ύφεσης, που με το μνημόνιο και την δανειακή σύμβαση βρίσκεται στο 5%. Εμείς υποστηρίζουμε αυτό που είναι υπέρ της Ελλάδας και των πολιτών της, αλλά όχι με μέτρα που καταστρέφουν τη ζωή των ανθρώπων.

Πιστεύουμε ότι στην Ελλάδα πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί και να καθοριστούν σχεδιασμοί ανάπτυξης εκτός μνημονίου. Άλλωστε αποδείχτηκε στην πράξη ότι και το μνημόνιο Νο 1 και το Νο 2  απέτυχαν.

Υποστηρίζουμε τις εναλλακτικές μορφές δανειοδότησης, που με πολύ καλύτερους και ευνοϊκότερους όρους θα μπορούσαν να βοηθήσουν αποτελεσματικά την ανόρθωση της Ελληνικής οικονομίας. Και αυτές είναι φυσικά μόνο μερικές από τις σκέψεις μας.

ΡΑΔΙΟ 9,84: Έχετε αποφασίσει να συμμετέχετε στις επόμενες εκλογές. Εάν ξεπεράσετε το κομβικό 3%, που απαιτείται για την είσοδο στην βουλή, ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας;


Σ. Ακριτίδης: Βέβαια θα χαρούμε πάρα πολύ αν πετύχουμε να ΄΄μπούμε΄΄ στη βουλή και ο στόχος μας θα είναι να αγωνιστούμε:
·         για την εφαρμογή λύσεων εκτός μνημονίου, με γνώμονα το συμφέρον της Ελλάδα και όχι των αγορών.
·         για την θέσπιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ως δίχτυ κοινωνικής προστασίας
·         Για κοινωνική δικαιοσύνη, χωρίς διακρίσεις μεταξύ των πολιτών
·         Για πολιτικές που ενισχύουν την εθνική μας υπόσταση και εθνική αξιοπρέπεια.
·         Για μια πραγματικά δωρεάν παιδεία που θα σέβεται το ιστορικό παρελθόν και θα φροντίζει για το μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου