Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Στην Βουλή το θέμα του Ολυμπιακού Χωριού με παρέμβαση του Βασίλη Οικονόμου



ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Επόμενη είναι η με 16024/10-5-2011 Ερώτηση του Ανεξάρτητου Βουλευτή κ. Βασιλείου Οικονόμου προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Ολυμπιακό Χωριό.

Το λόγο έχει ο κ. Βασίλειος Οικονόμου για να αναπτύξει την ερώτησή του για δύο λεπτά.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, το θέμα της επίκαιρης ερώτησης είναι το Ολυμπιακό Χωριό. Αν ήθελα να βάλω έναν τίτλο σ’ αυτήν την επίκαιρη ερώτηση θα ήταν «Πώς μία σπουδαία υπόθεση κατέληξε σε φιάσκο». Δηλαδή, μετά από δέκα γραπτές ερωτήσεις που έχω καταθέσει τα τελευταία χρόνια για την υπόθεση του Ολυμπιακού Χωριού και αφού τέλος πάντων πήρα αντικρουόμενες και θολές απαντήσεις, ήρθα σήμερα εδώ κι έφερα το ζήτημα στη Βουλή, προσπαθώντας και επιχειρώντας να μου δώσετε μία απάντηση για σωρεία θεμάτων που αφορούν τη λειτουργία μία πρότυπης υποτίθεται πόλης, όπως ξεκίνησε το Ολυμπιακό Χωριό, που σήμερα έχει καταλήξει να είναι μία «νεκρή πόλη», μία πόλη στην οποία εκκρεμούν μία σειρά θεμάτων.

Κύριε Υπουργέ, σήμερα θα πρέπει να εξηγήσετε σε εμένα, Βουλευτή Αττικής και εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών, αλλά και στους αγαπητούς συμπολίτες οι οποίοι είναι εδώ σήμερα στα Θεωρεία, στο Συμβούλιο των Κατοίκων του Ολυμπιακού Χωριού, αλλά και όλης της πόλης των Αχαρνών και του Ολυμπιακού Χωριού -τους οποίους έχω ενημερώσει και παρακολουθούν σήμερα τη συζήτηση αυτή- και να υπάρξει συγκεκριμένη απάντηση για σωρεία θεμάτων, όπως είναι τα εξής:

Θα αποκατασταθούν οι κοινόχρηστοι χώροι στο Ολυμπιακό Χωριό, όπως είναι η Κεντρική Πλατεία του;

Οι αστικές συγκοινωνίες θα είναι πλέον τέτοιες, ώστε να εξυπηρετούν τους κατοίκους;

Θα υπάρξει νέο σχολικό κτίριο για το Ολυμπιακό Χωριό, που θα στεγάζει το Λύκειο και το Γυμνάσιο;

Θα υπάρξει λειτουργία ΚΑΠΗ; Άκουσον–άκουσον, σε πόλη δέκα χιλιάδων κατοίκων να ρωτάμε γι’ αυτά τα πράγματα!

Θα υπάρξει λειτουργία ΚΕΠ στο Ολυμπιακό Χωριό;

Θα υπάρξει το Πολιτιστικό Κέντρο αυτής της πόλεως;

Το Κλειστό Κολυμβητήριο αυτής της πόλης θα λειτουργήσει;

Μπορείτε να μας πείτε μέσα σ’ αυτήν την Αίθουσα τι γίνεται με αυτό το μεγάλο κτήριο που απασχόλησε την κοινή γνώμη και την Εξεταστική Επιτροπή, δηλαδή, το λεγόμενο «κτήριο Βατοπεδίου»; Τι το κάνατε; Ήταν είκοσι δύο χιλιάδες τετραγωνικά! Το τελευταίο διάστημα ακούμε κάτι περί αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας!

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Καταστήματα θα ανοίξετε -τομέας που είναι στη δική σας αρμοδιότητα- στο Ολυμπιακό Χωριό;

Και σταματάω εδώ, για να σας δώσω την ευκαιρία να μας κάνετε μία πρώτη τοποθέτηση και θα επανέλθω στη δευτερολογία μου.

ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Στην ερώτηση του κ. Οικονόμου θα απαντήσει ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Κουτσούκος.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Πρόεδρε, όπως αντιλαμβάνεστε από τα λίγα ερωτήματα που έθεσε ο αγαπητός συνάδελφος κ. Οικονόμου και από τα πολύ περισσότερα που έχει διατυπώσει στη γραπτή ερώτηση, το θέμα είναι αντικείμενο μιας ξεχωριστής συζήτησης, μιας επερώτησης. Πρόκειται για ένα πάρα πολύ μεγάλο θέμα.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όντως!

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Μάλιστα, ούτε ο ίδιος πρόλαβε να αναπτύξει τα ερωτήματά του στο χρόνο του Κανονισμού, αλλά ούτε κι εγώ μπορώ να του απαντήσω και εξαιτίας του περιορισμένου χρόνου, αλλά και γιατί ορισμένα από αυτά δεν μπορούν να απαντηθούν.

Κύριε συνάδελφε, έχω πολύ λίγο χρόνο στο Υπουργείο και δεν έχω προλάβει να δω τα θέματα σε βάθος. Να είστε σίγουρος όμως, ότι θα το κάνω.

Όμως, υπάρχει μια πραγματικότητα, μία διαπίστωση πάνω στην οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε. Αυτή είναι ότι με άλλα οράματα ξεκίνησε το 2000 το Ολυμπιακό Χωριό -ήταν μία πάρα πολύ καλή σύλληψη της τότε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου- και αλλού κατέληξε.

Μάλιστα, ξέρετε πάρα πολύ καλά σαν Βουλευτής Αττικής ότι σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο, έπρεπε να έχει διαλυθεί το 2006 και κατέληξε να διαλυθεί μέχρι το 2009. Οι δε επιτροπές παραλαβής των έργων αντί να συγκροτηθούν το 2005, συγκροτήθηκαν τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2009! Και το πιο χαρακτηριστικό για το τι έγινε όλη αυτή την περίοδο είναι ότι το Ολυμπιακό Χωριό είχε περισσότερους εργαζόμενους το 2009, που υποτίθεται ότι είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες, από ότι είχε το 2004 και πλήρωνε βεβαίως και περισσότερα λεφτά.

Αφού έκανα αυτή τη μικρή εισαγωγή, για να δείξω πόσο μεγάλο είναι το θέμα και τι «ανωμαλίες» έχουν γίνει στη διάρκεια της διαχείρισης, θα επιχειρήσω να σας πω ότι σήμερα η διοίκηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, που αποτελεί τη γενική συνέλευση της Ολυμπιακού Χωριού Α.Ε, που είναι υπό εκκαθάριση, κάνει μια προσπάθεια να παραλάβει εργολαβίες. Καμία από τις τέσσερις εργολαβίες για τα τέσσερα συγκροτήματα δεν έχει παραληφθεί. Μάλιστα, να σας πω ότι υπάρχουν εδώ πάρα πολλές διενέξεις που φοβάμαι ότι θα λυθούν στα δικαστήρια. Το Ολυμπιακό Χωριό, με τις πράξεις που προβλέπει το σχετικό προεδρικό διάταγμα, έχει ζητήσει να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις, τις οποίες οι εταιρείες δεν έχουν εκτελέσει.

Σε ότι αφορά τους κοινόχρηστους χώρους, έχει κάνει ακριβώς την ίδια πράξη στην εργολαβία και δεν έχει πάρει ακόμη απάντηση αν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα. Όμως, μόλις γίνει αυτό, θα παραδώσει τους κοινόχρηστους χώρους στο Δήμο Αχαρνών, όπου ο δήμαρχος θα αποφασίσει αν μπορεί να εγκαταστήσει όποιες υπηρεσίες νομίζει ότι θα εγκαταστήσει. Για δε τα συρματοπλέγματα έχει συνεννοηθεί με το δήμο να τα βγάλει.

Σε ότι αφορά το κολυμβητήριο και το γήπεδο, που είναι πάρα πολύ σημαντικές εγκαταστάσεις, επειδή η ανώνυμη εταιρεία Ολυμπιακό Χωριό δεν μπορεί να τα λειτουργήσει αυτά, έχει κάνει προγραμματική σύμβαση με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, προκειμένου να τα λειτουργήσει σε όφελος των κατοίκων και των σωματείων της περιοχής.

Επίσης, έχει προκηρύξει πλειοδοτικό διαγωνισμό για τα δεκαεννέα καταστήματα, που ρωτήσατε.

Βεβαίως, υπάρχει και ένα σημαντικό ερώτημα που δεν προλάβατε να πείτε και σας προλαβαίνω, που έχει να κάνει με το κόστος κατασκευής. Τι θα πληρώσουν δηλαδή οι δικαιούχοι των κατοικιών; Αυτό δεν μπορεί να προσδιοριστεί τώρα, γιατί δεν έχει λήξει η διαδικασία αποτίμησης με τους εργολάβους.

Όπως σας είπα, εδώ φοβάμαι ότι θα μπλέξουμε, διότι οι πράξεις που έχει κάνει το Διοικητικό Συμβούλιο στις κοινοπραξίες για μείωση του τιμήματος έχουν προσβληθεί στα δικαστήρια.

Για τα υπόλοιπα επιφυλάσσομαι στη δευτερολογία μου, σε μια προσπάθεια να είμαι όσο πιο πλήρης μπορώ στα ερωτήματά σας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Το λόγο έχει ο συνάδελφος κ. Βασίλης Οικονόμου, για να δευτερολογήσει.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Υπουργέ, είμαι σίγουρος ότι θα ασχοληθείτε με πολλή σοβαρότητα με το θέμα. Εκτιμώ τη μέχρι τώρα πολιτική σας παρουσία και πορεία και νομίζω ότι είστε μια εγγύηση ως πολιτικός να ασχοληθείτε με σοβαρότητα και να συμπυκνώσετε όλες τις δράσεις για το Ολυμπιακό Χωριό.

Μέχρι στιγμής με το Ολυμπιακό Χωριό ασχολούνται πάρα πολλές υπηρεσίες και πάρα πολλά Υπουργεία και οι κάτοικοι δεν βρίσκουν άκρη. Όπως δεν βρίσκουμε και εμείς άκρη. Ούτε ο Δήμος βρίσκει άκρη. Άρα, θα πρέπει να γίνει ένα μάζεμα.

Πήγε να γίνει το μάζεμα από την Ολυμπιακό Χωριό Α.Ε.. Πολύ σωστά είπατε ότι τελικά ήταν μια μηχανή παραγωγής ρουσφετιών από την προηγούμενη κυβέρνηση. Εγώ έρχομαι, όμως, και σας λέω ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν τεράστια ζητήματα τα οποία αλλοιώνουν την αρχική σκέψη για το Ολυμπιακό Χωριό: Μία πρότυπη πόλη, η οποία έχει εξελιχθεί σε μία πόλη η οποία δεν λειτουργεί καθόλου. Δεν μπορείς να ζήσεις πλέον εκεί πέρα. Είναι σχήμα οξύμωρο ότι αυτή η πόλη, η οποία δημιουργήθηκε, για να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σήμερα δημιουργεί προβλήματα με τη μη λειτουργικότητά της για τη ζωή των κατοίκων.

Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα. Είπατε κάποια. Βλέπω ότι παρόλο που έχετε λίγο χρόνο στο Υπουργείο, έχετε αρχίσει και ενημερώνεστε. Είναι πολύ μεγάλα και βαθιά τα ζητήματα. Πιάστε το μεγάλο ζήτημα του μεγάλου κτηρίου, που σας λέω -22 χιλιάδες τετραγωνικά- το οποίο πρωταγωνίστησε στο μεγάλο σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Τι γίνεται αυτό το κτήριο; Είναι δημόσια περιουσία τεραστίων διαστάσεων, η οποία όχι μόνο είναι ανεκμετάλλευτη, αλλά έχει γίνει άντρο εγκληματικότητας.

Αν κάνετε, κύριε Υπουργέ, μία επίσκεψη –σας καλώ να έρθετε πάνω και να πάμε μαζί με το Δήμαρχο και τους κατοίκους εμείς οι Βουλευτές της περιφερείας-να δείτε πώς έχει καταντήσει αυτό το κόσμημα. Εκεί μαζεύεται όλη η τοπική εγκληματικότητα! Πρέπει να υπάρξουν απαντήσεις.

Και επειδή πολύ σωστά είπατε για το πώς πλέον θα κινηθεί το κράτος, αλλά και αν έχει το λόγο η δικαιοσύνη, σας αναφέρω σήμερα εδώ μία καταγγελία και αναφορά που έκαναν οι κάτοικοι στον Εισαγγελέα για το πώς οι εργολάβοι πάνε να ξεφύγουν από τις υποχρεώσεις τους.

Κύριε Υπουργέ, αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες, για να ξεφύγουν οι εργολάβοι με την ειδική όχληση, που να σημαίνει ότι στις 6 Αυγούστου 2010 τελειώσαμε, φεύγουμε, δεν έχουμε καμία ευθύνη και οι νέες διοικήσεις –και του ΟΕΚ και του Ολυμπιακού Χωριού- να κλείσουν άρον-άρον την υπόθεση και να πουν ότι στις 6 Αυγούστου 2010 τελειώσαμε και δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα. Για να δούμε κιόλας πόσο είναι το κόστος κάθε κατοικίας ανά τετραγωνικό μέτρο.

Προσέξτε, όμως, να δείτε. Ας πάμε στην ουσία –δεν βλέπω αυτήν τη στιγμή στην Αίθουσα κανέναν από τους πρωταγωνιστές των Ολυμπιακών Αγώνων – για να πούμε πώς φτιάχτηκαν αυτά τα περιβόητα και περιώνυμα ολυμπιακά έργα και αν οι κατασκευές του Ολυμπιακού Χωριού ήταν οι καλύτερες δυνατές ή αν έχουμε μεν μια ωραία βιτρίνα και Ολυμπιακό Χωριό κόσμημα, αλλά δώσαμε στον κόσμο κατασκευές που έχουν πολλά προβλήματα, τα οποία τώρα έρχεται ο κάθε κάτοικος να τα αντιμετωπίσει και για να μείνει εκεί πέρα, κάνει ουσιαστικά το κόστος διπλάσιο και τριπλάσιο.

Άρα, τι παρέδωσαν οι κύριοι εργολάβοι; Δεν θα ξεμπερδέψουν εύκολα. Το θέμα έχει πάει στον εισαγγελέα. Σας παρακαλώ να το προσέξετε και εσείς. Μην αφήσετε πάντως τις διοικήσεις και του ΟΕΚ και του Ολυμπιακού Χωριού –σας το λέω εγώ ως Βουλευτής Αττικής, αλλά και το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών- να κλείσουν τα «θεματάκια» και να πουν «ότι έγινε έγινε και από εδώ και πέρα ας κόψει ο καθένας το κεφάλι του». Δεν θα κόψει κανένας κάτοικος το κεφάλι του. Είναι 10 χιλιάδες άνθρωποι εκεί. Είναι μια ολόκληρη πόλη. Δεν θα την παραδώσουμε βορά στους εργολάβους.

Πρέπει να το καταλάβετε, λοιπόν. Βλέπω ότι εσείς προσωπικά το έχετε καταλάβει, αλλά ελπίζω να υπάρχει πολιτική απόφαση να έχετε αναλάβει μόνος το θέμα. Πρέπει να το πάρει ένας το ζήτημα και να ασχοληθεί ιδιαίτερα. Όπως πολύ καλά έχετε καταλάβει, είναι ένα ζήτημα με πολλές εκκρεμότητες και αφορά πολλές υπηρεσίες. Πρέπει ένας πολιτικός άνδρας αυτήν τη στιγμή, όπως είστε εσείς, να πάρει πάνω του το θέμα και να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, που εμείς θα τις παρακολουθούμε.

Ευχαριστούμε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Το λόγο έχει ο Υφυπουργός κ. Ιωάννης Κουτσούκος.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Κύριε συνάδελφε, νομίζω ότι κινούμαστε στην ίδια κατεύθυνση και θεωρώ ότι με την ερώτησή σας βοηθάτε την πολιτική ηγεσία. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα ασχοληθώ προσωπικά, εφόσον και τυπικά θα έχω τις αρμοδιότητες σε λίγες μέρες. Θα επισκεφθώ το χώρο. Θα μιλήσω, φυσικά, με τη διοίκηση του ΟΕΚ, με τους συλλόγους των κατοίκων, γιατί πιστεύω ότι πρέπει να κινηθούμε σε δύο κατευθύνσεις.

Η μία κατεύθυνση είναι να υπερασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον. Η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος έχει να κάνει με το ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει αυτό που είπατε.

Ο Οργανισμός έχει κινηθεί στην κατεύθυνση αυτή, με την έννοια ότι, για να αποτρέψει την αυτοδίκαιη παραλαβή, εξέδωσε πράξεις των ειδικών διατάξεων που προβλέπει το σχετικό προεδρικό διάταγμα, για να υπάρξουν μειώσεις στο τίμημα και αυτή η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί.

Ταυτόχρονα, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελεί τη Γενική Συνέλευση της υπό εκκαθάριση εταιρείας, προσπαθεί να λύσει επιμέρους ζητήματα, που έχουν να κάνει με το κτήριο της Αστυνομίας και με το κτήριο του ΙΓΜΕ.

Ένα πράγμα δεν μπορεί να κάνει και θέλω να το ξέρετε, για να συνεννοηθούμε και να δούμε με ποιο τρόπο θα το λύσουμε: Να ασχοληθεί με το περίφημο κτήριο του Βατοπεδίου. Διότι το περίφημο κτήριο του Βατοπεδίου, όλως περιέργως είναι το μόνο κτήριο που παρεδόθη και το οποίο μετά το πούλησαν οι γνωστοί καλόγεροι και το οποίο τώρα είναι δεσμευμένο από το Υπουργείο Οικονομικών.

Άρα, οποιαδήποτε συζήτηση για την αξιοποίησή του περνάει μέσα από το Υπουργείο Οικονομικών και, προφανώς, πρέπει να συνεργαστούμε, για να δούμε. Είμαστε σε μία φάση που δεν επιτρέπεται να αργεί μια τέτοια δημόσια περιουσία.

Θέλω να σας ενημερώσω, επίσης, και να ενημερώσω το Σώμα, κύριε Πρόεδρε, ότι η κυρία Κατσέλη είχε διατάξει διαχειριστικό έλεγχο, ως έχει αρμοδιότητα, ο οποίος αυτή τη στιγμή έχει αναληφθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ταυτόχρονα μετά από καταγγελία του συλλόγου των εργαζομένων στον ΟΕΚ, υπάρχει πόρισμα του επιθεωρητή της δημόσιας διοίκησης, το οποίο επίσης έχει παραπεμφθεί στον Εισαγγελέα. Από τις πληροφορίες που έχω και η Ειρηνοδίκης Αχαρνών έχει διεξάγει έρευνα μετά από καταγγελίες των κατοίκων.

Άρα, υπάρχει παρέμβαση της δικαιοσύνης. Υπάρχει πολιτική βούληση. Πόσο θα τα καταφέρουμε εξαρτάται από αν θα μας το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Εγώ, όμως, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα εργαστώ συστηματικά στην κατεύθυνση και στο πνεύμα με το οποίο διατυπώσατε τα ερωτήματά σας και θα θεωρώ ιδιαίτερη σημαντική τη βοήθεια και τη δική σας και των υπολοίπων συναδέλφων Βουλευτών της περιοχής και, φυσικά, τη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Πάντως αν το λέτε με μετριοπάθεια το αν θα τα καταφέρετε, γίνεται δεκτή, αλλά δεν μπορείτε να λέτε «αν θα τα καταφέρουμε». Θα τα καταφέρετε.

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση των αναφορών και ερωτήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου