Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Ερευνητικό πρόγραμμα 3 μαθητών λυκείου

 

Το “Προσομοίωση συνθηκών ανάπτυξης του μύκητα της τρούφας μέσα σε ένα ηλεκτρονικά ελεγχόμενο και αυτοματοποιημένο κλειστό περιβάλλοντα χώρο” είναι ένα καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα ανεπτυγμένο ύστερα από έντονη έρευνα και αρκετά πειράματα. Ύστερα από έρευνα καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως αν προσομιοώσουμε την θερμοκρασία, την οξύτητα του εδάφους, την υγρασία κ.α. μπορούμε να καλλιεργήσουμε τον μύκητα της τρούφας. Η ιδέα ήταν απλή: «Γιατί να ψάχνουμε να βρούμε ένα περιβάλλον που να πληρεί τις προϋποθέσεις και όχι να το φτιάξουμε εμείς;»
Η κατασκευή μας αποτελείται κυριώς από τρία μέρη :
a. Το hardware (κλειστή μακέτα, εξοπλισμός μετρήσεων των φυσικών μεγεθών, αισθητήρες, εξοπλισμός ρύθμισης των φυσικών μεγεθών)
b. Το software (“ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ” το πρόγραμμα που δημιουργήσαμε για την καταγραφή και ρύθμιση των παραμέτρων ανάπτυξης του μύκητα της τρούφας)
c. Το χώμα, το νερό και ο ήλιος
Ύγρασία, θερμοκραία, οξύτητα εδάφους, ατμοσφαιρική πίεση και ένταση ηλιακής ακτινοβολίας ειναι οι παράγοντες-κλειδιά των οποίων οι τιμές πρέπει να καταγράφονται και στην συνέχεια το μέγεθος τους να ρυθμίζεται.. Είναι επίσης σημαντικό να παρακολουθούμε και την ανάπτυξη του μύκητα.
Αναπτύξαμε λογισμικό στον υπολογιστή που σε συνεργασία με τις υλικές κατασκευές και τα ηλεκτρονικά κυκλώματα μας επιτρέπει όχι μόνο να παίρνουμε μετρήσεις από τον κλειστό ελεγχόμενο χώρο αλλά και να ρυθμίζουμε τα μεγέθη αυτά 24 ώρες την ημέρα και 7 μέρες την εβδομάδα. Δεδομένου ότι μπορούμε να ενημερωνόμαστε πλήρως για τις αλλαγές που συμβαίνουν καθ’όλη την διάρκεια της εβδομάδας μπορούμε να αξιολογήσουμε την πρόοδο και ίσως να αλλάξουμε κάποιες ρυθμίσεις αν, όπου και όποτε χρειαστεί. Αξίζει να σημειωθεί πως η τροφοδοσία όλων των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών θα γίνεται μέσω φωτοβολταϊκών πάνελ ώστε να κάνουμε αυτή την κατασκευή πιο φιλική προς το περιβάλλον.
Κλείνοντας σας παρουσιάζουμε την πρακτική πλευρά μιας ασφαλούς καλλιέργειας σε ένα απολύτως ελεγχόμενο περιβάλλον προσομοίωσης των συνθηκών ανάπτυξης του μύκητα της τρούφας χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον.
Η ομάδα των 3 μαθητών (Κωνσταντίνος Θεοφάνης, Ιωσηφίδης Χριστόδουλος, Παμπουκίδης Νικόλαος) προκρίθηκε για τους τελικούς του 23ου ευρωπαϊκού διαγωνισμού νέων επιστημόνων και ερευνητών με την εργασία τους "Προσομοίωση των συνθηκών ανάπτυξης του μύκητα της τρούφας μέσα σε ένα ηλεκτρονικά ελεγχόμενο και αυτοματοποιημένο κλειστό περιβάλλοντα χώρο"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου