Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Μετά την «αυτοχρηματοδότηση» και το «ξεσπίτωμα» του ΣΑΕ!

Μετά την διακοπή χρηματοδότησης του ΣΑΕ από την ελληνική πολιτεία, το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού απειλείται τώρα από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη με …ξεσπίτωμα!  Ο κ.  Μπουτάρης  σχεδιάζει να προχωρήσει  στην  ανάκληση της παραχώρησης  χρήσης  δημοτικού κτιρίου  στο ΣΑΕ και την μετεγκατάσταση σ΄ αυτό των υπηρεσιών της αντιδημαρχίας ή της υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου!
Τα γραφεία του ΣΑΕ στην συμπρωτεύουσα (Μαρία Κάλλας 23) στεγάζονται σε έναν χώρο που παραχωρήθηκε στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού  από τον Δήμο Θεσσαλονίκης ως δωρεά από τον ιδιώτη κ. Θωμά Μακρίδη. Το κτίριο περιλαμβάνει χώρο  εκδηλώσεων, γραφεία διοίκησης, αίθουσα συνεδριάσεων και προβολών.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του PanHellenic Post,  ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης έχει προτείνει να μεταστεγασθούν τα Γραφεία του ΣΑΕ σε χώρους του νέου δημαρχιακού μεγάρου, στο κέντρο της πόλης.  Πρόθεση του δημάρχου είναι η παραχώρηση της  χρήσης δύο-τριών μικρών γραφείων, για τις γραμματειακές ανάγκες του ΣΑΕ καθώς και η δυνατότητα  χρήσης της αίθουσας συσκέψεων και της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου, κάθε φορά που θα υπάρχει η προς τούτο ειδική ανάγκη.
Το θέμα επιβαρύνθηκε τις τελευταίες ημέρες  από  μονομερείς  ενέργειες  του Δήμου ο οποίος έστειλε επιτόπου συνεργείο πλαισιούμενο από Πολιτικό Μηχανικό για την αποτύπωση του χώρου και τη μελέτη των αλλαγών που θα απαιτηθούν για τη στέγαση των υπηρεσιών του. Η εμφάνιση του συνεργείου, την Τρίτη και την Τετάρτη, 13 και 14 Μαρτίου, προξένησε έκπληξη και θορύβησε τις δύο γραμματείς του ΣΑΕ που βρίσκονταν σε υπηρεσία στα γραφεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του PanHellenic Post, μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε από την επίσκεψη του συνεργείου, δόθηκε εντολή από τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Θωμά Ψαρρά να αποσυρθεί μέχρις ότου  ο Δήμαρχος κ. Μπουτάρης να λάβει τις οριστικές του αποφάσεις. Η PanHellenic Post μίλησε με τον κ. Ψαρρά ο οποίος υποστήριξε ότι το όλο θέμα το χειρίζεται προσωπικά ο Δήμαρχος  και επιφυλάχθηκε να προβεί σε δηλώσεις μετά την λήψη της οριστικής απόφασης.
Η Γραμματέας του ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου η οποία ενημερώθηκε για την εξέλιξη αυτή, ήλθε σε επαφή άλλα μέλη του προεδρείου, για την από κοινού αντιμετώπιση του θέματος. «Είναι απαράδεκτο ο κύριος Δήμαρχος να θέλει μετά από 15 χρόνια, να βγάλει το ΣΑΕ από την έδρα του χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση και να  έχουν λάβει απόφαση  το προεδρείο του ΣΑΕ και οι Περιφερειακές του Οργανώσεις», δήλωσε στο PanHellenic Post.
Στο μεταξύ, στα σχέδια του δημάρχου φαίνεται ότι αντιδρούν  και οι  βουλευτές Θεσσαλονίκης όλων των κομμάτων οι οποίοι ετοιμάζουν επερώτηση στη Βουλή, προκειμένου να εμποδίσουν  την  «έξωση» του ΣΑΕ από το κτίριο δωρεάς Μακρίδη.
Η PanHellenic Post μίλησε και με τον Πρόεδρο του ΣΑΕ Στέφανο Ταμβάκη ο οποίος δήλωσε ότι κατόπιν παρέμβασής του προς τον Γενικό Διευθυντή της Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ. Παναγιωτόπουλο, το όλο θέμα «παγώνει» μέχρι το τέλος Μαρτίου οπότε θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη το Προεδρείο του ΣΑΕ, για να συνεδριάσει. Τότε θα  συζητηθεί το όλο ζήτημα με τον δήμαρχο της συμπρωτεύουσας.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο συντονιστής του ΣΑΕ της Περιφέρειας χωρών πρώην ΕΣΣΔ κ. Ιβάν Σαββίδης έχει εκδηλώσει την πρόθεση να αναλάβει τα λειτουργικά έξοδα των σημερινών γραφείων ΣΑΕ στη συμπρωτεύουσα και την καταβολή  συμβολικού ενοικίου προς το Δήμο της Θεσσαλονίκης.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η PanHellenic Post με τον δωριτή του κτιρίου όπου σήμερα στεγάζονται τα Γραφεία του ΣΑΕ κ. Θωμά Μακρίδη,  ο τελευταίος δήλωσε ότι ρωτήθηκε από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης εάν έχει αντίρρηση για τη μεταστέγαση των υπηρεσιών του Δήμου στο συγκεκριμένο κτήριο –αν, και όπως είπε, δεν διατηρεί καμμία εξουσία πλέον επί της δωρεάς- ενώ διευκρίνησε  ότι δεν έχει αλλάξει τη σύμβαση της δωρεάς «γιατί κάτι τέτοιο νομικά δεν μπορεί να γίνει».
Τέλος, ο δωρητής εξέφρασε την πικρία του γιατί τα γραφεία του ΣΑΕ «υπολειτουργούν και οι χώροι της όλης δωρεάς, περίπου 3.000 τετραγωνικά μέτρα στο σύνολό τους, ουσιαστικά παραμένουν αναξιοποίητοι».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑΣ - http://panhellenicpost.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου