Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Οι άνεργοι οργανώνονται στην Ελλάδα



Την Πρωτομαγιά του 1998 δημοσιεύθηκε το κείμενο της διακήρυξης για την ανάγκη σύστασης κινήματος των ανέργων. Το Δεκέμβριο του 1998 αποφασίστηκε η συμμετοχή στις ευρωεκλογές. Στις 21 Μαϊου του 1999 έγινε δήλωση ίδρυσης πολιτικού κόμματος στον Άρειο Πάγο με το όνομα ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΕΡΓΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ το οποίο έλαβε μέρος στις ευρωεκλογές (13 Ιουνίου 1999). Η ίδρυση κόμματος έγινε αποκλειστικά με σκοπό να προβάλλει τα δικαιώματα των Ελλήνων ανέργων στο βήμα των εκλογών και στη συνέχεια αδρανοποιήθηκε ως κόμμα και λειτούργησε ως κοινωνική κίνηση και ως χώρος ιδεών και αλληλεγγύης.

Ιδρυτικό Συμβούλιο
ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ



ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

-Επειδή όλα τα κόμματα ασπάζονται την ιδέα καταπολέμησης της ανεργίας.
-Επειδή η εξάλειψη της ανεργίας είναι ουτοπία.
-Επειδή η κοινωνική προστασία των ανέργων και οικονομικά αδυνάτων στην Ευρώπη είναι τρόπος ζωής.
-Επειδή είναι ζητούμενη η κοινωνική και οικονομική σύγκλιση της χώρας μας, με τις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
-Επειδή για την κοινωνική προστασία των ανέργων, η χώρα μας διαθέτει 6 φορές λιγότερα από το μέσο ευρωπαϊκό όρο.
-Επειδή η κατάσταση του Έλληνα άνεργου έγινε δυσχερέστατη με την αθρόα εισροή ανέργων από άλλες χώρες
-Επειδή η προσωπική ασφάλεια έγινε θέμα προτεραιότητας.
-Επειδή ένας στους τρεις νέους είναι άνεργος.
-Επειδή η μαζική και παρατεταμένη ανεργία και κρίση αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής.
-Επειδή κάθε άνθρωπος δικαιούται να επικαλείται όλα τα δικαιώματα και όλες τις ελευθερίες, που προκύπτουν από την οικουμενική διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
-Επειδή δεν τηρούνται τα άρθρα 1, 22, 23, 24 και 25 της οικουμενικής διακήρυξης που αφορούν τον άνεργο και τα άρθρα 22 και 25 του συντάγματος.
-Επειδή μια κοινωνική πολιτική, αναλογικά ίση προς την ευρωπαϊκή , θα έχει την αντίδραση των προνομιούχων εργαζομένων.
-Διακηρύττουμε την απόφασή μας να προχωρήσουμε στη σύσταση κινήματος των ανέργων, με σκοπό να συμβάλλουμε στην εφαρμογή από την πολιτεία της ευρωπαϊκής πολιτικής, ως προς την προστασία των ανέργων.
Θεσσαλονίκη 1-5-1998


Οι άνεργοι οργανώνονται στην Ελλάδα
Η αύξηση της ανεργίας σε ολόκληρο τον κόσμο είναι ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία.
Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, ο αριθμός των μακροχρόνια ή μερικώς ανέργων αυξάνεται με μεγάλη ταχύτητα και προβλέπεται να φτάσει το 2011 το 1.000.000 άτομα. Το μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι νέοι κάτω των 25 ετών, γυναίκες και ανειδίκευτοι εργάτες.

Οι άνεργοι δεν έχουν να αντιμετωπίσουν, μόνο, τη στενότητα που υπάρχει στην αγορά εργασίας, όπου δεν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, αλλά και τη δυσκολία συγκρότησης οργανωμένης ομάδας, προκειμένου να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους. Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες, κοινωνικές ομάδες, επαγγέλματα, περιοχές, φύλο και έχουν διαφορετική μόρφωση.

Οι άνεργοι άρχισαν να οργανώνονται και στην Ελλάδα από το 1998.
Στο Μαντούδι της Εύβοιας δημιουργήθηκε συνδικάτο ανέργων. Στο Μαντούδι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων ήταν άνεργοι (περίπου οι επτά στους δέκα) και από τους 2.500 κατοίκους της περιοχής μόλις οι 500 εργάζονταν. Οι συνέπειες δεν υπήρξαν οδυνηρές μόνο για τους άνεργους της εν λόγω περιοχής, αλλά και για τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες (εμπορικά καταστήματα, μικρομεσαίες επιχειρήσεις κτλ.), επειδή οι επιπτώσεις στην τοπική οικονομία είναι αλυσιδωτές.

Η εξέγερση των Γάλλων ανέργων το 1997 έχει λειτουργήσει ως πρότυπο για τους ανέργους της Θεσσαλονίκης.
Την 1η Μαΐου 1998 συστάθηκε, στη Θεσσαλονίκη, “την πρωτεύουσα της ανεργίας”, το Κίνημα Ανέργων, στο οποίο συμμετείχαν όχι μόνο άνεργοι, αλλά και εργαζόμενοι. Από τον Οκτώβριο του 1998 ίδρυσε και “Στέκι Ανέργων”, ως ένα χώρο επικοινωνίας και αλληλεγγύης, το οποίο είχε εγγεγραμμένα περισσότερα από 500 μέλη. Το “Στέκι των Ανέργων”, που στεγαζόταν στην οδό Δ. Παπαθανασίου 56, στην περιοχή της Ξηροκρήνης, λειτουργούσε καθημερινά και προσέφερε ενημέρωση για θέσεις εργασίας. Βασικός του στόχος υπήρξε η ανάπτυξη συλλογικής προσπάθειας ώστε να υπάρξει και συλλογική επίλυση του προβλήματος της ανεργίας. Στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 1999, το Κίνημα Ανέργων κατέβηκε με δικό του ψηφοδέλτιο, λαμβάνοντας 14.000 περίπου ψήφους. Σκοπός της συγκεκριμένης πολιτικής πράξης δεν ήταν η ίδρυση νέου πολιτικού φορέα, αλλά να καταδειχθεί η παντελής απουσία πολιτικής βούλησης για την κοινωνική προστασία των ανέργων, να συνενώσει τις δυνάμεις τους πανελλαδικά φέρνοντας στο προσκήνιο το πρόβλημα της ανεργίας, να συντονίσει τη δράση του με ανάλογες κινήσεις στην Ευρώπη (π.χ. με το γαλλικό κίνημα ανέργων), ώστε κατόπιν να ασκηθεί αποτελεσματική πίεση προς όλες τις κατευθύνσεις.

Η ίδρυση σωματείων ανέργων αποτελεί πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία και αποτελούν, ουσιαστικά, τα πρωτοβάθμια όργανα στην προσπάθεια συγκρότησης πανελλαδικού κινήματος ενάντια στην ανεργία.

Σε μια προσπάθεια να δικτυωθούν μεταξύ τους πανελλαδικά οι άνεργοι, οι επισφαλώς απασχολούμενοι και γενικά όσοι είναι ενάντια στην ανεργία, πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη του 1999, συνάντηση στην Αθήνα, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από το σωματείο ανέργων της Πάτρας, του Μαντουδίου, το Στέκι Ανέργων Θεσσαλονίκης, την Ένωση Δυτικής Αθήνας κατά της Ανεργίας, το σωματείο εργαζομένων στο ΜΙΝΙΟΝ, τα συνδικάτα της Ζώνης του Περάματος και την Πανελλήνια Ένωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών.


• Ελληνικός Βορράς (εφημερίδα, 1999), “Κάθοδο στις Ευρωεκλογές αποφάσισε το ‘’Κίνημα Ανέργων’’”, 21 Φεβρουαρίου.

• Μακεδονία (εφημερίδα, 1999), “Ευρωψηφοδέλτιο ανέργων στον αγώνα για την απασχόληση. Πρωτοβουλία που άρχισε στη Θεσσαλονίκη”, 8 Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου