Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γαβριήλ Αβραμίδη


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΕ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΙΑ΄
Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013
ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ.
Θα συζητηθεί η τέταρτη με αριθμό 1669/2-7-2013 επίκαιρη ερώτηση του πρώτου κύκλου του Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Γαβριήλ Αβραμίδη προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, σχετικά με τη διακοπή της καταβολής του βοηθήματος από τον ΟΓΑ προς τους ανασφάλιστους υπερήλικες ομογενείς από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και τη Βόρεια Ήπειρο.
Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Κεγκέρογλου.
Ο κ. Αβραμίδης έχει το λόγο για να αναπτύξει την ερώτησή του.

ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Επιτέλους μετά από την τέταρτη κατάθεση της σχετικής επίκαιρης ερώτησης, έχω την ευκαιρία να απευθύνω τα ερωτήματά μου στον κύριο Υπουργό. Στα ποντιακά υπάρχει μια έκφραση που λέει «Πολλά να λέγω κι επορώ και ολίγα κι κανείνταν». Δεν φτάνουν τα λίγα δυστυχώς.
Θα ήθελα να ξεκινήσω με τη διατύπωση του ιδίου του Υπουργού που ως Βουλευτής πριν από λίγο καιρό, στις 13 Μαΐου, είχε καταθέσει την επίκαιρη ερώτησή του -στις 16 Μαΐου συζητήθηκε εδώ- όπου ανέφερε: «Με την εφαρμογή του ν. 4093, βάσει του οποίου προσδιορίστηκαν εισοδηματικά κριτήρια για αυτούς που λαμβάνουν την προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ, χάνουν τις συντάξεις υπερήλικες συνάνθρωποί μας, που ουσιαστικά δεν έχουν άλλους πόρους. Επειδή η γενική εφαρμογή του ν. 4093 δημιουργεί σημαντικές αδικίες, προκύπτει η ανάγκη επανακαθορισμού των κριτηρίων εφαρμογής. Και ερωτάσθε, κύριε Υπουργέ…» -και είναι τα δικά σας λόγια- «…πρώτον, αν έχετε επεξεργαστεί τα στοιχεία που αφορούν τις συντάξεις που διακόπτονται και αν έχετε διαπιστώσει τις αδικίες, σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες αδικίες που προκαλέσαμε με την οριζόντια εφαρμογή του μέτρου».
-1-

Εγώ χαίρομαι για την ευαισθησία που επιδείξατε ως Βουλευτής. Ελπίζω πως θα επιδείξετε την ίδια ευαισθησία και ως Υπουργός. Η πρόθεσή μου εδώ είναι να μπορέσω να βοηθήσω.
Υπάρχει, λοιπόν, η εφαρμογή του ν. 4093, που ουσιαστικά με οριζόντιο τρόπο οδηγεί στην απόλυτη φτώχεια, στην εξαθλίωση Πόντιους και Βορειοηπειρώτες, αλλά μαζί με αυτούς και αδέλφια μας Ιμβρίους που δεν έχουν τις προϋποθέσεις της εικοσαετούς παραμονής στην Ελλάδα, αλλά ακόμα και συμπατριώτες μας Ελλαδίτες, που με αυτά που προβλέπει ο νόμος, με βάση το τεκμαρτό εισόδημα –δεν έχουν πραγματικό εισόδημα- επειδή έχουν ένα σπίτι, εξαιρούνται.
Όπως γνωρίζετε, έχουν γίνει πάρα πολλές κινητοποιήσεις, έχουν υπάρξει πάρα πολλές αντιδράσεις και εδώ στο Υπουργείο Εργασίας και στη Βουλή και στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, την ερχόμενη Δευτέρα η Πανελλαδική Επιτροπή Αγώνα έχει οργανώσει μια μεγάλη κινητοποίηση για το θέμα αυτό. Από ό,τι μαθαίνω, θα ξεκινήσουν και απεργίες πείνας.
Είναι ένα άδικο μέτρο, το οποίο όχι απλά πλήττει κοινωνικά -και θέλω να αναφερθώ στη δευτερολογία μου σε συγκεκριμένα παραδείγματα- αλλά προσβάλλει και την εθνική υπόσταση, διότι είναι άνθρωποι οι συμπατριώτες μας, οι Έλληνες του Πόντου και της Βορείου Ηπείρου, οι οποίοι έχουν υποφέρει. Λόγω της εθνικής τους ταυτότητας έχουν εξοριστεί στην Κεντρική Ασία και έχουν αντιμετωπίσει διωγμούς και παλαιότερα και γενοκτονία από το κεμαλικό και το νεοτουρκικό καθεστώς.
Ερωτάσθε, λοιπόν, επειδή και αντίκειται ουσιαστικά προς το Σύνταγμα αυτό το οποίο γίνεται με τη διάκριση αυτή, τι σκοπεύει τελικά να πράξει η Κυβέρνηση, ώστε να επιλυθεί το συγκεκριμένο τεράστιο ηθικό, κοινωνικό θέμα, το οποίο οδηγεί στην περιθωριοποίηση, ώστε να μην έχουμε αυτά τα αποτελέσματα, να μην έχουμε χιλιάδες ομογενείς που σε τελική ανάλυση οδηγούνται σε φυσική εξόντωση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Πριν δώσω το λόγο στον κ. Κεγκέρογλου, θα ήθελα από μέρους του Προεδρείου να πω ότι χαίρομαι που τον βλέπω σήμερα εδώ με τη νέα του ιδιότητα. Ως Βουλευτής ήταν από τους πιο δραστήριους Βουλευτές με ερωτήσεις. Και πραγματικά ως Υπουργός τώρα χαίρομαι που είναι εδώ και που μάλιστα σήμερα έχει την τιμητική του με πάρα πολλές ερωτήσεις, διότι φαίνεται ότι εκκρεμούσαν πολλές από αυτές.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ: Να δούμε πώς θα αντιμετωπίσει από την πλευρά του Υπουργού πλέον τα ζητήματα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Το Προεδρείο κατ’ αρχάς χαίρεται να γίνεται το αυτονόητο: να είναι εδώ οι Υπουργοί και να απαντούν και εσείς οι Βουλευτές να αξιολογείτε τις απαντήσεις.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
-2-

Θεωρώ ότι η διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου ήταν, είναι και πρέπει να είναι αναβαθμισμένη κάθε φορά περισσότερο, προκειμένου να αναδεικνύονται θέματα και να
επιτυγχάνεται η απαραίτητη συνεννόηση, για να βρίσκουμε λύσεις ακόμα και στα πιο δύσκολα προβλήματα.
Πολύ ορθά είπε ο συνάδελφος ότι αυτό το θέμα είχε συζητηθεί ξανά εδώ στη Βουλή στις 13 Μαΐου. Το είχα θέσει εγώ προς την Κυβέρνηση. Πήγαμε από το ένα άκρο στο άλλο. Με ποια έννοια; Με την έννοια ότι ναι, υπήρχαν κάποια ζητήματα που έπρεπε πιθανόν να επανεξεταστούν και ως προς τα κριτήρια και ως προς το χρόνο διαμονής και ως προς όλα όσα προβλέπονταν για τη χορήγηση της προνοιακής σύνταξης, αλλά με το ν. 4093 και τον οριζόντιο τρόπο με τον οποίο αυτός προέβλεπε την εφαρμογή των νέων κριτηρίων, πραγματικά πολλές χιλιάδες που λάμβαναν τη σύνταξη -είτε γεννήθηκαν εδώ είτε γεννήθηκαν αλλού και ήρθαν στην Ελλάδα- είδαν μια ωραία πρωία τον ταχυδρόμο να τους δίνει την επιστολή που τους έλεγε «επανεξέταση, δικαιολογητικά και λοιπά».
Η απάντηση του Υπουργού τότε ήταν αναγνώριση, αλλά χωρίς συγκεκριμένο τρόπο αντιμετώπισης της αδικίας. Εγώ αυτό το οποίο μπορώ σήμερα να πω, κύριε συνάδελφε, είναι ότι δεν έχει ολοκληρωθεί αυτή η επεξεργασία που έχει συζητηθεί από την πολιτική ηγεσία, προκειμένου να δούμε ποιες θα ήταν οι βέλτιστες λύσεις και ως προς την αλλαγή των κανόνων.
Για παράδειγμα, όπως πολύ ορθά είπατε, τα χρόνια της διαμονής προβλέπεται να είναι είκοσι. Αυτό είναι ένα τεράστιο διάστημα που νομίζω ότι εξαιρεί και αυτούς που είχαν έρθει πριν είκοσι χρόνια, τους Έλληνες Ποντίους, που είχαν έρθει λιγότερο από είκοσι χρόνια ή δεν μπορούν να αποδείξουν ότι είχαν έρθει πριν είκοσι χρόνια. Εξαιρεί δηλαδή ακόμα και παλαιούς πρόσφυγες ομογενείς και βεβαίως, τα οικονομικά κριτήρια εξαιρούν πολλούς που δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα.
Θα σας πω, βεβαίως, ότι εφόσον κάποιος λαμβάνει υψηλή σύνταξη από το εξωτερικό, αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται υπ' όψιν. Σ' αυτό, νομίζω, ότι πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι.
Όμως, αυτή η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί. Δεν μπορώ να σας πω κάτι συγκεκριμένο σήμερα, παρά μόνο το πώς από εδώ και πέρα θα σχεδιάσουμε τα βήματα για να αντιμετωπίσουμε τις αδικίες, αυτές που μπορούν να αντιμετωπιστούν και σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, γιατί ορθά ο συνάδελφος υπέβαλε την ερώτηση και στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργείο Εργασίας.
Ευχαριστώ πολύ.

-3-

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε Αβραμίδη, έχετε το λόγο.
ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Ευχαριστώ τον Υπουργό που ανοίγει ένα παραθυράκι για να αντιμετωπιστεί πραγματικά το ζήτημα.
Από 1η Μαρτίου ήδη έχουν κοπεί τα προνοιακά επιδόματα, βοηθήματα επιβίωσης σε όλους τους Βορειοηπειρώτες. Είναι δεκατρείς ή δεκατέσσερις χιλιάδες περίπου. Κόβονται σταδιακά από τους Πόντιους συμπατριώτες μας και θα γίνει το ίδιο και στους άλλους.
Επειδή θέλω να βοηθήσω, κύριε Υπουργέ, θα σας παρακαλέσω να εξετάσετε πώς έχει αντιμετωπίσει το ζήτημα η Γερμανία, επειδή γίνεται πάρα πολύ συζήτηση για τη Γερμανία και τον τρόπο με τον οποίο επιβάλλει σε εμάς να κάνουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Η Γερμανία –όπως και το Ισραήλ- έχει δεχθεί δύο εκατομμύρια εθνικούς μετανάστες από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Σας διαβεβαιώ ότι έχει αναγνωρίσει μονομερώς, χωρίς διακρατικές συμφωνίες, όλα τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και με βάση αυτά, τους αποδίδει σύνταξη. Σας παρακαλώ να το εξετάσετε.
Θέλω να αναφερθώ στην πρόσφατη τοποθέτηση του Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος δηλώνει ότι ο ισχύον νόμος έρχεται σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Επίσης, υπάρχει η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2043 για την εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης προσώπων, ασχέτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής. Για το θέμα αυτό είχε γίνει ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μάλιστα η διατύπωση είναι ότι οι ομογενείς, των οποίων κόβεται αυτό το επίδομα, οδηγούνται στο εκτελεστικό απόσπασμα.
Θα μου επιτρέψετε να διαβάσω μερικά περιστατικά ανθρώπων που είδαν να κόβεται η σύνταξή τους, λέγοντάς σας τι έχει συμβεί. Καταρχήν, να σας πω για μία οικογένεια έξι μελών που μένουν σε κοντέινερ στο Κορωπί, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και συντηρούνται από τους περίοικους. Υπήρχε μία σύνταξη, αυτή των 345 ευρώ, ανασφάλιστου υπερηλίκου. Δεν υπάρχει κανένα εισόδημα πλέον.
Ο Πρόεδρος των Συνταξιούχων των Ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση, έπαθε εγκεφαλικό από την πίεση των συμπατριωτών του και τη δική του βεβαίως. Τον είχα φιλοξενήσει σε τηλεοπτική μου εκπομπή. Ήταν από τους παλαίμαχους βετεράνους του Αφγανιστάν, όταν γινόταν ο πόλεμος. Ήταν μαζί με τον πρώην Βουλευτή, τον κ. Γερανίδη. Τον γνωρίζω προσωπικά και ξέρω πόσο τον τραυμάτισε ψυχικά αυτή η περιπέτεια.
Ο Βασίλης Βαρδικιάδης, εξήντα έξι χρονών από το χωριό Κερέκ της Γεωργίας της Τσάλκας, που συμμετείχε σε εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, την επομένη απεβίωσε.
Αθανάσιος Τσολερίδης, ογδόντα εννέα ετών από το Καζακστάν, ανάπηρος, πέθανε τον προηγούμενο μήνα. Δεν πέθανε ενδεχομένως από το σοκ αυτό. Ήταν ανάπηρος και η γυναίκα του ανάπηρη. Κόπηκε από 1η Ιουνίου και στους δύο η σύνταξη. Είχε και γιο ανάπηρο. Πέθανε με το παράπονο στα χείλη, λέγοντας στην κόρη του: «Τι θα γίνει η μαμά, εάν δεν έχουμε τη σύνταξη, πώς θα ζήσει;».

-4-

Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε. Είναι πολύ σημαντικά αυτά. Είναι μία κατάθεση για ανθρώπους οι οποίοι έχουν πληγεί. Είναι πραγματικά περιστατικά.
Τιπίδης Δωρόθεος, εβδομήντα έξι ετών, του έκοψαν και τη σύνταξη αναπηρίας. Μόλις πήρε το χαρτί της διακοπής απεβίωσε. Πολυχρονίδου Χριστίνα του Αλέξη, Κοσκοσίδου Θεοδώρου του Σάββα, Βαχανελίδου Σόνια, Ιορδανίδου Μαρία και πάρα πολλά τέτοια ονόματα τα οποία έχω εδώ από την Πανελλαδική Επιτροπή Αγώνα Ομογενών και αντίστοιχα από τους Βορειοηπειρώτες.
Για όλα αυτά, λοιπόν, επειδή είναι κορυφαίο κοινωνικό ζήτημα και οποιοδήποτε δημοσιονομικό όφελος δεν μπορεί να συγκριθεί με το τεράστιο κοινωνικό κόστος, κάνω έκκληση στην Κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει άμεσα.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε κι εμείς, κύριε συνάδελφε.
Ο κύριος Υφυπουργός έχει το λόγο για τη δευτερολογία του.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Κύριε συνάδελφε, νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι ότι την κρίσιμη περίοδο που περνά η χώρα και ιδιαίτερα η κοινωνία, θα πρέπει να δώσουμε τη στήριξή μας ως οφείλουμε στους πλέον αδύναμους ανθρώπους που δεν έχουν αποκούμπι και ιδιαίτερα σε αυτούς που δεν έχουν ασφάλιση, δεν έχουν τη δυνατότητα μέσα από τις τυπικές δομές να στηριχθούν.
Το θέμα που συζητάμε θεωρώ ότι είναι κορυφαίο και είναι ένα πεδίο στο οποίο κρίνεται όχι μόνο η ευαισθησία, αλλά και η ικανότητα του κράτους, της πολιτείας, της Κυβέρνησης και του Υπουργείου μας, μέσα στο δύσκολο δημοσιονομικό πλαίσιο, να βρει τρόπους για τη στήριξη αυτών των ανθρώπων.
Όπως σας είπα και στην πρωτομιλία, είμαι αρμόδιος για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, δεν έχω όμως την αρμοδιότητα για τον ΟΓΑ και τη νομοθετική πρωτοβουλία. Σε συνεργασία όμως με τον Υπουργό και με βάση τις προτάσεις οι οποίες θα έρθουν από τον ΟΓΑ, με βάση την επεξεργασία η οποία ξεκίνησε από τον κ. Κοντό, από τον προηγούμενο διοικητή –άλλαξε ο διοικητής και πρέπει να έχουμε μία συνεργασία με τον νέο διοικητή- να δούμε πώς μπορούμε να διορθώσουμε τα πράγματα.
Βεβαίως, δεν θα πάμε στο καθεστώς στο οποίο κάποιος που παίρνει σύνταξη από μία άλλη χώρα, θα του δίνουμε βοήθημα. Μιλώ για σύνταξη και όχι για 10 ευρώ και να τα θεωρούμε σύνταξη. Γιατί δυστυχώς κοπήκαν όλα τα προνοιακά επιδόματα ακόμα κι αν έπαιρνες 10 ευρώ, 5 ευρώ που δίνουν άλλες χώρες. Η Ελλάδα δεν χορηγεί αν δεν κατοχυρώσει ένα ελάχιστο επίπεδο.

-5-

Δεσμεύομαι, λοιπόν, με τον Υπουργό μαζί να δούμε πώς θα αξιολογήσουμε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και να βρούμε τρόπους για διόρθωση. Είναι θέμα και του Υπουργείο Οικονομικών. Αν όμως κάνουμε προτάσεις οι οποίες θα έχουν τα ελάχιστα δημοσιονομικά κόστη, αλλά τη μέγιστη κοινωνική ωφέλεια –πολύ σωστά είπατε ότι δεν είναι μόνο οι αριθμοί και τα νούμερα όσον αφορά τη στήριξη αδύναμων ανθρώπων- πιστεύω να βρούμε λύσεις.
Πάντως χρήζει άμεσης επανεξέτασης όλο το πλαίσιο που θεσπίστηκε με το ν.4093 και όπως εφαρμόστηκε με τις εγκυκλίους, προκειμένου να αρθούν οι αδικίες.

ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Χρειάζομαι τη δέσμευσή σας, κύριε Υπουργέ.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας):

Η δέσμευση είναι ότι θα πάρω πρωτοβουλία -παρότι δεν έχω τη νομοθετική αρμοδιότητα καθώς και την εποπτεία του ΟΓΑ- προκειμένου το Υπουργείο συνολικά να δει αυτό το θέμα και ο Υπουργός να πειστεί. Ήδη έχει κάνει ανακοινώσεις ότι έχει τη βούληση, γιατί υπήρξε μία συνάντηση στον ΟΓΑ όταν ανακοίνωσε για την Αγροτική Εστία και τα λοιπά προγράμματα και είχε μία ενημέρωση. Έχει τη βούληση να ξαναδεί το θέμα. Να δούμε όμως και το αποτέλεσμα ούτως ώστε να αρθούν οι αδικίες που έχουν δημιουργηθεί.
Σας ευχαριστώ.