Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Επέτειος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Εφημερίδα ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΝΕΑ

Διαβάστε τα ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΝΕΑ, μηνιαία πατριωτική έκδοση για τα δίκαια του ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ. Θέματα για τον πολιτισμό, την κοινωνία, την πολτική, για τον ΠΟΝΤΟ,  για τους ΠΟΝΤΙΟΥΣ.

Τα ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΝΕΑ στηρίζουν τον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής και προβάλλουν το δικαίωμα επιστροφής στην ιστορική πατρίδα.

Αλλαγές στα σχολικά βιβλία Ιστορίας θέλει ο Ερντογάν

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει να απαλειφθούν οι «προβληματικές» αναφορές στη Γενοκτονία των Ποντίων και τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Την αλλαγή των ελληνικών σχολικών βιβλίων Ιστορίας ώστε να απαλειφθούν οι «αρνητικές αναφορές» στο τουρκικό έθνος, αλλά και οι «προβληματικές» αναφορές στη Γενοκτονία των Ποντίων και τη Μικρασιατική Καταστροφή αναμένεται να ζητήσει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή στο πλαίσιο της προσπάθειας εξωραϊσμού της εικόνας των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Από τις 11 Μαρτίου του 2010 που το κοινοβούλιο της Σουηδίας με μια δραματική ψηφοφορία ενέκρινε ψήφισμα για τη γενοκτονία των χριστιανικών λαών της οθωμανικής αυτοκρατορίας (Ελλήνων του Πόντου, Αρμενίων, Ασσυρίων) κανένα κόμμα της χώρας μας, δεν έχει χαιρετίσει την απόφαση. Ο πρόεδρος της βουλής ο κ. Πετσάλνικος όφειλε τουλάχιστον να κάνει μνεία του γεγονότος και να χαιρετίσει το ψήφισμα. Είναι ευθύνη του ελληνικού κοινοβουλίου γιατί αυτό ομόφωνα στις 24-2-1994 πρώτο καθιέρωσε την 19η Μαΐου ως ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Από τους 300 βουλευτές βρέθηκε μόνον ένας, που έκανε σε ομιλία του στη βουλή ευχαριστήρια αναφορά στο ιστορικό ψήφισμα του σουηδικού κοινοβουλίου. Είναι ο Αναστάσιος Καριπίδης βουλευτής Σερρών της ΝΔ. 

Γιατί αυτή η ένοχη σιωπή; Τι μας ετοιμάζουν; Σε ποιους δίνουν εξετάσεις; Οι Σουηδοί βουλευτές αδυνατούν να κατανοήσουν το λόγο...

Η ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΠΟΕ) έχει καλέσει ως κεντρικούς ομιλητές  στην  πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη (19 Μαΐου 7.30μμ) τον ελληνικής καταγωγής Σουηδό βουλευτή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Νίκο Παπαδόπουλο και την πρώην πρόεδρο του Αριστερού Κόμματος Σουηδίας Ulla Hoffman. Στην Αθήνα την ίδια μέρα 6.30μμ στην πλατεία Συντάγματος η ΠΟΕ έχει καλέσει ως ομιλήτρια την κουρδικής καταγωγής βουλευτή του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Σουηδίας Gulen Avtzi, η οποία ψήφισε υπέρ, παρά την αντίθετη γραμμή του κυβερνητικού κόμματος

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ...


Στην ελληνική κοινωνία υπάρχει συσσωρευμένος τεράστιος πλούτος κι εμείς πρέπει πάλι να πληρώσουμε για χρέη που ποτέ δεν δημιουργήσαμε. Τα ταμεία είναι άδεια αλλά και οι τσέπες μας επίσης. Ποιοι έχουν τέλος πάντων τα λεφτά; Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα :

* Τα τελευταία 12 χρόνια το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 60%. Αφού το δικό μας εισόδημα (των εργαζομένων) δεν αυξήθηκε καθόλου.

* 30.000 ελληνικές οικογένειες διαθέτουν στα τμήματα private banking των τραπεζών περίπου 50 δις ενώ άλλα 40 δις έχουν καταθέσει Έλληνες πολίτες στο εξωτερικό.

* Μόνο οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες είχαν κέρδη: 11,8 δις το 2009, 10 δις το 2008 και 11,3 δις το 2007. Η Εθνική Τράπεζα την τελευταία πενταετία είχε κέρδη 6,3 δις. Το 2009 η ΔΕΗ πραγματοποίησε κέρδη 1,1 δις ενώ προέβλεπε ο προϋπολογισμός της 531 εκ.

* Ελληνικές επιχειρήσεις (υπολογίζονται 4.000) έχουν επενδύσει σχεδόν 20 δις στο εξωτερικό, από τα οποία τα 16 δις στα Βαλκάνια. 

 
* Την τετραετία 2004 – 2008 χαρίστηκαν πάνω από 9 δις σε περίπου 50.000 επιχειρήσεις ( τα 5,1 δις από τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών από 35% σε 25% και 3,5 δις από τις δυο ρυθμίσεις περαίωσης ανέλεγκτων χρήσεων).
 

* Υπάρχουν 10.000 υπεράκτιες (offshore) εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που διακινούν γύρω στα 500 δις και το δημόσιο χάνει ετησίως από φόρους 6 – 10 δις.
 

* Κάθε χρόνο οι καταναλωτές πληρώνουν και οι επιχειρήσεις εισπράττουν αλλά δεν αποδίδουν περί τα 6 με 6,5 δις από ΦΠΑ.
 

* Η εισφοροδιαφυγή φτάνει τα 8 δις ετησίως (Από ποιους; Τους μισθωτούς, που καλούνται να πληρώσουν «το μάρμαρο»;).
 

* Πάνω από 5.000 επιχειρήσεις οφείλουν 31 δις στο δημόσιο και άγνωστο ποσό από μη καταβληθείσες εργοδοτικές εισφορές (πρόκειται για τα ένσημα των εργαζομένων) στο ΙΚΑ και τα άλλα ταμεία.
 

* Οι έλληνες εφοπλιστές αγόρασαν το 2009 -χρονιά κρίσης- 164 μεταχειρισμένα πλοία διαθέτοντας 3,16 δις $.
 

* Κι επειδή είμαστε παραδοσιακά ναυτική χώρα δεν θα μπορούσε να υστερούμε και σε κότερα, θαλαμηγούς κ.λ.π. Ο Θόδωρος και Γιάννα Αγγελοπούλου πούλησαν τη θαλαμηγό τους -που ήταν η καλύτερη στη χώρα- κι αγόρασαν ένα υπερσύγχρονο mega yacht μήκους 85,6 μέτρων κι αξίας 150 εκατομ. $. Ο εφοπλιστής Προκοπίου έχει παραγγείλει θαλαμηγό 106 μέτρων αξίας πάνω από 100 εκατ.$. Ο Π. Δράγνης έχει κότερο 82 μέτρα . Έχει γραφτεί ότι η θαλαμηγός του Μελισσανίδη κοστίζει 65 εκ. , του Κούστα 60 εκ. , του Βαφειά το ίδιο κι ακολουθούν άλλοι με ακριβότερα κι άλλοι με φθηνότερα κότερα, όπως Κοπελούζος, Πατέρας, Τσάκος, Αλαφούζος, Κωστόπουλος, Ρέστης, Βασιλάκης, Κοντομηνάς, Μαρινόπουλος κ.λ.π. Ο Σπύρος Λάτσης νοικιάζει την 117 μέτρων «Τurama», σε μη έχοντες κότερο επιχειρηματίες, αντί 90.000 τη μέρα!
 

* Μη νομίσετε ότι υστερούμε και στον αέρα. Διακόσια είκοσι ιδιωτικά αεροπλάνα είναι καταγεγραμμένα στα ελληνικά νηολόγια (χώρια όσα είναι σε νηολόγια του εξωτερικού ). Η Μαριάνα Λάτση έχει 3 ιδιωτικά τζετ (Boeing 757, Boeing 737 και Gulfstream IV) Ο Βγενόπουλος 2 (Cesna και Falcon 900) Ο Mίνως Κυριακού ένα και καλό αξίας 50 εκ. Ο Ρέστης ένα των 47 εκ. , ο Κόκκαλης, ο Μελισσανίδης, ο Τσακίρης, ο Μαρινάκης, ο Θοδωρος και η Γιάννα Αγγελοπούλου και πολλοί άλλοι. Τα έξοδα συντήρησης ενός τέτοιου αεροσκάφους φτάνουν το χρόνο 1 με 1,5 εκατ.!
 

* Ο Λ. Λαυρεντιάδης ξόδεψε το Δεκέμβρη 70 εκ. κι αγόρασε το 31,3% της Proton Bank αφού πρωτύτερα είχε δώσει 36 εκ. για το 50% του γηπέδου Καραϊσκάκη και άλλα 86 εκ. για να επαναγοράσει τη «Νεοχημική», από την πολυεθνική Carlyle. Έδωσε και κάτι «ψιλά» για ν’ αποκτήσει μερτικό σε κάποια από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ της χώρας (13,53% στον Πήγασο, που ελέγχει ΜEGA και Έθνος, 9,62% στην Ελευθεροτυπία, κι ελέγχει Flash 9.61, Espresso, City Press, Αthens News, Σφήνα, Ισοτιμία κ.λπ).
 

* Ο Βίκτωρ Ρέστης αγόρασε το πιο αναγνωρίσιμο τουριστικό αξιοθέατο του Μαυροβουνίου, το νησάκι του Αγ. Στεφάνου, ξοδεύοντας 30 εκ. και σχεδιάζει να επενδύσει 50 εκ. χτίζοντας βίλες σε αυτό.
 

* Έρευνα του Hotels.com (καλοκαίρι 2009) έδειξε πως η ακριβότερη σουίτα στον κόσμο νοικιάζεται 50.000$ και είναι του Grand Resort στο Λαγονήσι Αττικής!
 

* Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΤ, από το Μάρτη του 2005 ως τον Οκτώβρη του 2009, είχαν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο (Ν. 3290/04) 1.790 επενδύσεις ξενοδόχων, προϋπολογισμού 5,7 δις και επιδοτήθηκαν με 2,5 δις. Δηλαδή το 44% ήταν από δικά μας λεφτά. Τζάμπα επενδυτές μιας και τα υπόλοιπα είναι κρατική επιχορήγηση (τα δικά μας λεφτά από τους φόρους) και δανεικά από τις δικές μας καταθέσεις στις τράπεζες.

Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Θεία λειτουργία και πάλι στην Αγία Σοφία


 ΣΤΙΣ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 
Θεία λειτουργία και πάλι 
στην Αγία Σοφία   

Την Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της γιορτής Σοφίας, Πίστεως, Αγάπης και Ελπίδας των ορθοδόξων χριστιανών, θα τελεστεί ξανά, Θεία λειτουργία στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, με πρωτοβουλία του οργανισμού «Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας»...      
...Η Παγκόσμια Ενορία έχει ήδη ενημερώσει τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, για την απόφασή της να παρευρεθεί στην Πόλη τη μέρα αυτή και να λειτουργήσει την Αγία Σοφία.   Η «Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας» ιδρύθηκε το 2005 στις ΗΠΑ, και είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει ως στόχο, να λειτουργήσει ξανά ως χριστιανικός ναός η Αγία Σοφία και περιλαμβάνει και άτομα άλλων θρησκειών και δογμάτων.  

Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη

Συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη
στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Με την εφηβική ζωντάνια που διαθέτει, τον αμείωτο πατριωτισμό του, μαζί με το κοφτερό μυαλό του που έχει την ικανότητα να διεισδύει στις αληθινές αιτίες των γεγονότων, ο Μίκης Θεοδωράκης παρακολουθεί όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα του σήμερα, ανησυχεί βαθιά και δηλώνει αφοπλιστικά «παρών». Πρωτομαγιά 2010, εν αναμονή των νέων σκληρών μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση, ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης παραχώρησε στα «Επίκαιρα» μια συνέντευξη εφ’ όλης της πολιτικής ύλης.
«Η ντροπή που νιώθω είναι απέραντη όχι  μόνο γιατί δεν μπορώ να αντιδράσω, αλλά πιο πολύ γιατί βλέπω γύρω μου όλους αυτούς τους διαμορφωμένους από τους πολιτικούς μου αντιπάλους να δέχονται αδιαμαρτύρητα τον ευτελισμό της χώρας μας, φτύνοντας έτσι πάνω στις θυσίες και στο αίμα που έχυσε η γενιά μου για μια Πατρίδα Ελεύθερη, Ανεξάρτητη και Υπερήφανη». Λόγια του μεγάλου μας Μίκη, ο οποίος στην Ελλάδα του σήμερα αισθάνεται, όπως ο ίδιος δηλώνει, «σαν ένα αιχμάλωτο θηρίο μέσα σε κλουβί». 
 Στη συζήτηση που ακολουθεί, ο Μίκης Θεοδωράκης μίλησε για την εξωτερική και εσωτερική πολιτική, για τους πολιτικούς του σήμερα και του χθες, για τους ακέραιους πατριώτες που ευτυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν, για τα λάθη μας, για την οικονομία και το πανταχού παρόν Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για τους μετανάστες, για την Ελλάδα που ξημερώνει.

Ανακοίνωση Γιάννη Δημαρά

ΝΑ ΔΗΜΕΥΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΤΟ "ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ"

Ανακοίνωση Γιάννη Δημαρά για την τοποθέτησή του 
επί του νομοσχεδίου για τον μηχανισμό στήριξης



Με ανακοίνωσή του (την οποία διένειμε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες) ο βουλευτής Γιάννης Δημαράς εξηγεί γιατί ψήφισε «παρών» στο νομοσχέδιο, καθώς όπως επισημαίνει, ο Κανονισμός της Βουλής δεν δίνει τη δυνατότητα σε κανέναν εκ των βουλευτών να αιτιολογήσει την ψήφο του. 
«Δηλώνω παρών στις γενεές των συγγενών αλλά και των άλλων συν-Ελλήνων, που έχουν την ίδια κοινωνική καταγωγή με μένα. Δηλώνω παρών στη μάνα μου και τον πατέρα μου, που με γέννησαν και με μεγάλωσαν αγωνιζόμενοι κάθε μέρα και νύχτα για να υπερασπιστώ την αξιοπρέπεια, την τιμή και το δικαίωμα των απλών ανθρώπων στη ζωή…» αναφέρει μεταξύ άλλων.
Δηλώνει ξάλλου την πίστη του ότι η Ιστορία δεν γράφεται μόνο με τις σοφίες των τεχνοκρατών, αλλά πρωτίστως με το συναίσθημα, τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των απλών ανθρώπων.
«Εκτιμώ ότι, αυτή την κρίσιμη στιγμή για την χώρα μας, η ανάγκη διαφύλαξης του αγαθού της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας υπαγορεύει πρωτίστως άμεση κάθαρση του πολιτικού συστήματος και αυτών που το συνθέτουν…».
Ο Γιάννης Δημαράς καταλήγει με την πρόταση όσοι εκ του νόμου υποχρεούνται (εντός και εκτός Βουλής) να καταθέτουν «πόθεν έσχες», αυτό να διερευνηθεί  επισταμένως σε βάθος 25ετίας και τα όποια περιουσιακά αποκτήματα δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, να αποδίδονται με δήμευση στο Δημόσιο.

Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΕΡΓΩΝ

Η ιστορική διακήρυξη του Κινήματος των Ανέργων αποτελεί μια πολύτιμη παρακαταθήκη.


Ιδρυτικό Συμβούλιο
ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ


                                                                                                                 Θεσσαλονίκη 1-5-1998


   ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ


-Επειδή όλα τα κόμματα ασπάζονται την ιδέα καταπολέμησης της ανεργίας.
-Επειδή η εξάλειψη της ανεργίας είναι ουτοπία.
-Επειδή η κοινωνική προστασία των ανέργων και οικονομικά αδυνάτων στην Ευρώπη είναι τρόπος ζωής.
-Επειδή είναι ζητούμενη η κοινωνική και οικονομική σύγκλιση της χώρας μας, με τις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
-Επειδή για την κοινωνική προστασία των ανέργων, η χώρα μας διαθέτει 6 φορές λιγότερα από το μέσο ευρωπαϊκό όρο.
-Επειδή η κατάσταση του Έλληνα άνεργου έγινε δυσχερέστατη με την αθρόα εισροή ανέργων από άλλες χώρες
-Επειδή η προσωπική ασφάλεια έγινε θέμα προτεραιότητας.
-Επειδή ένας στους τρεις νέους είναι άνεργος.
-Επειδή η μαζική και παρατεταμένη ανεργία και κρίση αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής.
-Επειδή κάθε άνθρωπος δικαιούται να επικαλείται όλα τα δικαιώματα και όλες τις ελευθερίες, που προκύπτουν από την οικουμενική διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
-Επειδή δεν τηρούνται τα άρθρα 1, 22, 23, 24 και 25 της οικουμενικής διακήρυξης που αφορούν τον άνεργο και τα άρθρα 22 και 25 του συντάγματος.
-Επειδή μια κοινωνική πολιτική, αναλογικά ίση προς την ευρωπαϊκή , θα έχει την αντίδραση των προνομιούχων εργαζομένων.
-Διακηρύττουμε την απόφασή μας να προχωρήσουμε στη σύσταση κινήματος των ανέργων, με σκοπό να συμβάλλουμε στην εφαρμογή από την πολιτεία της ευρωπαϊκής πολιτικής, ως προς την προστασία των ανέργων.




Το Ιδρυτικό Συμβούλιο


Γαβριήλ Αβραμίδης δημοσιογράφος
Εσμεράλντα Γιαννάκη δημοσιογράφος
Γιώργος Ζαφειρίδης οικονομολόγος, μετανάστης
Κυριάκος Ιωαννίδης βιοτέχνης
Λάζαρος Κατσουπάκης εργάτης, συνδικαλιστής
Αλέκος Πετρίδης οδηγός, συνδικαλιστής
Καίτη Πετρίδου ιδιωτική υπάλληλος
Νίκος Ταπούρης γεωλόγος
Χάρης Τσαμτζίδης αγρότης – αμπελουργός
Νίκος Τσαμτσίδης εκπαιδευτικός

Σάββατο 1 Μαΐου 2010

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2010 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Η ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ - ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ (ΕΣΕΕ) συμμετείχε με αντιπροσωπεία μελών και φίλων στις αγωνιστικές εκδηλώσεις της εργατικής πρωτομαγιάς που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στη θεσσαλονίκη. 
Το σύνθημα ΟΧΙ στο ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΟΧΙ στον ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ πρόβαλε με το πανώ της η ΕΣΕΕ.

Ο αγώνας ενάντια στη νέα κατοχή αποτελεί κεντρικό στόχο της Συμμαχίας. Σ' αυτό τον αγώνα θα συνεργαστεί με όλες τις πατριωτικές, αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που θέλουν μια Ελλάδα πραγματικά ανεξάρτητη, μια Ελλάδα που θα ανήκει στους Έλληνες και όχι στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, το ΔΝΤ, μια Ελλάδα εθνικά ισχυρή και κοινωνικά δίκαιη.